Byt elbolag – spara pengar

Nuförtiden är många väldigt måna om att spara pengar. Det är inte bara sparkonton som registreras på en daglig basis, utan även abonnemang som avslutas och aktier som köps. Att spara pengar och ha en bra buffert är viktigt, speciellt för oförutsedda händelser och utgifter.

Det många glömmer bort att titta närmare på är elavtalet de har. Oftast är det som så att man har haft samma elbolag länge, är nöjd överlag och därför inte funderar så mycket på det. Dock kommer det ständigt ut nya elleverantörer på marknaden och konkurrensen blir allt större. De bolag som var billigast för fem år sedan behöver absolut inte vara det bästa valet idag.

Jämför marknaden för billigare el

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att spara pengar på el. Det första är att se över din elanvändning och det andra är att byta elbolag och se vad marknaden har att erbjuda. Det kan, vid en första anblick, låta som en hel del jobb, men sanningen är att det är mycket enkelt och du behöver knappt göra något arbete på egen hand.

Att jämföra elbolag är idag det vanligaste sättet att hitta bättre elpriser. För att göra detta kan du med fördel använda dig av en opartisk jämförelsesajt som Elskling, där du kan jämföra både elavtal och elbolag mot varandra – helt kostnadsfritt. Observera att du behöver ha koll på vilken elförbrukning du har idag och lämna uppgifter om din bostad för att jämförelsen ska bli så korrekt som möjligt. Därefter går allt av sig själv. Du får en lista på alla elbolag som kan passa dig och väljer sedan det som känns bäst. Jämförelsesajten hjälper dig oftast med hela bytet, men kom ihåg att kontrollera eventuell bindningstid till ditt nuvarande bolag.

Spara el i hemmet

Även om du har det bästa och billigaste elbolaget på marknaden finns det ytterligare sätt som du kan spara pengar på el. Genom att se över din energiförbrukning kan du se till att minska kostnaderna markant. Här nedan listar vi några bra sätt för dig att spara pengar, utan att du behöver tumma på livskvaliteten.

  • Duscha inte alldeles för länge, även om det är riktigt skönt. Vatten kostar pengar och drar onödig energi. Tappa hellre upp ett bad om du vill kunna njuta längre.
  • Låt inte sladdar till datorer, mobiler och andra elektroniska ting vara inkopplade när de inte används. Även om man inte tror att det är möjligt så drar de fortfarande el.
  • Tvätta inte kläder i onödan och starta inte diskmaskinen om den inte är full. Välj även att lufttorka kläder istället för att använda dig av torktumlare vid varje tvätt.
  • Förkoka vattnet genom att använda en vattenkokare. Att koka upp på spisen tar tid och drar onödigt mycket el.