Så sänker du elkostnaderna i jul

Snart står julen för dörren och hur trevligt det än är så innebär jultider också ett konstant mörker. När det är mörkt under dygnets flesta timmar kan det kännas skönt med lite extra värme och belysning, men om du inte ser dig för kan elkostnaderna i jul bli ganska kraftiga. Det går dock att använda sig av bra knep för att spara in på el under julen och fortfarande få en lite hemtrevlig och mysig julkänsla i hemmet!

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga när du vill spara in på elen i vinter och kanske främst runt julen. Här kommer vi att titta närmare på hur du kan baka smartare, hur mycket du sparar genom att välja LED och hur diskmaskinen faktiskt kan hjälpa dig till en tjockare plånbok. Häng med och skapa julstämning med fokus på miljö!

Välj LED-lampor före klassiska ljusslingor

LED-lampor har blivit otroligt populära och används idag både inomhus och utomhus för extra fin belysning. Vill du spara in pengar i jul rekommenderar vi således att du byter ut dina gamla ljusslingor mot nya i LED. Det gäller även för dig som vill ha energisnål belysning till din fina julgran i bostaden. Använder du en LED-ljusslinga konstant under två månaders tid kommer du spara in hela 240 kW, jämfört med en gammaldags belysning.

Baka med fokus på miljö

Att baka hör julen till och det är inget snack om att du ska fortsätta med ditt härliga julbak som vanligt, men med några små justeringar. Se till att du planerar julbaket ordentligt, så att ugnen kan utnyttjas maximalt. Det är bättre att värma upp ugnen en gång och ha den på i flera timmar, än att värma upp den gång på gång. Baka pepparkakorna, pajen och gratängen på en och samma gång och glöm inte julskinkan.

Låt diskmaskinen sköta jobbet

Att diskmaskinen faktiskt är mer energisnål än att diska för hand är det många som inte är medvetna om, men genom att använda diskmaskinen kan du faktiskt spara på en hel del energi. Diskar du för hand kommer du inte bara att ha vattnet rinnande alldeles för länge, utan du kommer också att slösa betydligt mer varmvatten. Jämför man energiåtgången mellan de olika alternativen kommer diskmaskinen att dra 25 % mindre energi.

Värm upp med tända ljus

Det är helt förståeligt att man vill ha det varmt och skönt inomhus på vintern, men de där extra graderna kan faktiskt ge dig riktigt höga energikostnader. Istället för att höja temperaturen med eldrivna prylar kan du med fördel tända levande ljus istället. Levande ljus hör julen till och dessutom är de en mycket bra källa till värme. Här är det dock viktigt att du aldrig lämnar ljusen på när du lämnar rummet och att du alltid har dem under uppsikt – för brandrisken!