Använd mindre energi på tallriken

Det går att spara mycket energi genom att tänka på hur vi förvarar, tillagar och producerar vår mat. När du är i mataffären, välj mat som är torkad eller i burkar. Den sämsta maten ur energisynpunkt är den som är fryst, då den måste hållas fryst under transport till butiken, och sedan hemma hos dig innan tillagning.

Ett sätt att minska energiåtgången medan du förvarar maten i kyl och frys är att se till att du inte har en för låg temperatur. I kylen går det bra att ha en temperatur på maximalt några plusgrader, för att hålla maten fräsch samtidigt som du sänker energiförbrukningen. I frysen bör man ha runt tjugo minusgrader.

När du kokar mat på spisen, använd lock. Det gör att maten kokar upp snabbare. Det är också viktigt att kastrullen inte är för liten eller för stor i förhållande till plattan. Att använda en induktionsspis i stället för en spis med gjutjärnsplattor eller en gasspis sparar också energi. När det gäller ugnar är det bäst att välja en varmluftsugn.

Innan maten hamnar i affären måste den också produceras. Ur energisynpunkt är det bäst att välja mat efter säsong. Om man väljer mat som måste odlas i drivhus, med artificiell belysning och uppvärmning, kräver detta en större mängd energi än att äta mat som odlats i rätt säsong på friland. Något som många frågar sig är om det är bättre att äta ekologiskt. Där får man som konsument göra en sammanvägning. Ekologisk odling är bättre för den biologiska mångfalden, vilket ger oss konsumenter en säker tillgång till mat. Att det finns tillräckligt många bin och andra pollinatörer är nödvändigt för att säkra matproduktionen. Men en del ekologisk odling sker i växthus, vilket ger en högre energiförbrukning.

Mycket mer information finns på Jordbruksverket, där du kan läsa om odling, miljö och klimat.