Effektivt energisparande för miljön

Miljön blir allt mer belastad och det som är mest oroväckande just nu är den globala uppvärmningen på grund av växthuseffekten. Som individ kan kan inte påverka de stora besluten och vad industrin gör för miljön, men man kan göra kloka val genom att välja elleverantörer med Bra Miljöval-märkning, göra sitt hem hållbart och miljövänligt och kanske skaffa sig en elbil.

Alla val idag påverkar morgondagen

När det stora Parisavtalet undertecknades den 12:e december 2015, med många världsledande profiler, var tanken att man skulle inleda en 5-årig förbättring och bromsning av den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grad. Nu har det gått upp till hela 3 grader vilket man redan ser effekten av med mer hetta, ostadigare väder, stormar och påverkan på ekosystemet. Bidragande faktorer är Kinas storindustri och att stödet från världsbanken går emot Parisavtalet, då de bidrar ekonomiskt till fattiga länder att använda fossilt bränsle.

Alla dessa orsaker kan man inte påverka som privatperson, men man kan göra aktiva val när man väljer till exempel elleverantör – och därmed göra stor skillnad! Det är klokt att köpa el från företag med Bra Miljöval-märkning då denna el endast kommer från naturkrafter som sol, vind och vatten. Man kan även vara smart och köpa energisnåla lampor och glödlampor. Funderar man på att köpa bil, kan man få bra tips på de bästa elbilarna och att tanka med bensin eller diesel är ett minne blott! Ibland kan man behöva flytta och då kan man tänka på att använda miljövänliga kartonger. Bor man dessutom i Karlshamn, kan en kunnig flyttfirma i Karlshamn smidigt hjälpa till med allt från nedpackning till själva bohagsflytten.

Smarta hem – För en bättre miljö

Många har nog idag hört talas om så kallade “smarta hem” och det innebär att hemmet är uppkopplat till en enhet som styr många funktioner via en app och huvudkomponent i hemmet. Fördelen med smarta hem är att det blir energisnålt och som i sin tur sparar både på miljön och ekonomin. Nu finns det många nya

smarta-hem trender att att se fram emot att kunna använda till sitt hem! Det finns bland annat röststyrd belysning som släcker eller tänder bara genom att man säger till. Man kan även spara el genom att anpassa belysningen, eller med sensorer som känner av att man inte är i rummet och släcker ner. Har man inte ett smart hem, finns det ändå massor av bra tips hur man sparar energi i hemmet om man vill vara miljömedveten och skona plånboken. Alla bör ta sitt ansvar och med hjälp av dagens teknik kan man skona miljön mer än vad man tror!