Nya innovationer
Det sker hela tiden ny forskning på hur vi ska kunna spara energi i samhället. Studenter vid KTH har till exempel utvecklat en app som gör att du kan hålla koll på hur mycket el du använder i hushållet. Här kan du läsa mer om appen, och om företaget som har utvecklat applikationen.
Det finns också ett annat sätt att hålla koll på hushållets elförbrukning. Energimyndigheten har ett program som heter Energikalkylen. Med hjälp av det kan du göra förändringar i ditt hushåll som sparar energi.
Regeringen vill särskilt stötta nya tjänster och produkter som leder till energibesparingar i samhället. Därför ger de via Energimyndigheten stöd till företag så att de kan lansera sig på nya marknader, starta upp provanläggningar eller testa nya tekniker. Regeringens mål med detta är att landets energisystem ska vara effektivt och miljövänligt.
Energimyndigheten har tidigare bland annat gett stöd till forskning i stålindustrin. Det visade sig i en utvärdering att detta stöd till innovationer resulterat i en stor energibesparing i Luleå. Det innebar också att kostnaderna kraftigt gick neråt.
Man har även kunnat utnyttja rester som blivit över när man tillverkat järn, så kallad “hyttsot”. Detta har lett till en effektivisering av kolanvändningen.
En annan ny innovation som kommit på senare tid är att dra nytta av den energi som kommer från industrin, så kallad “spillvärme”. Industrin är en av de största energianvändarna i Sverige, så detta kan leda till stora energibesparingar.
Fastighetsbranschen har också stor nytta av innovationer som leder till minskad energiförbrukning, då bostadshusen i likhet med industrin använder väldigt mycket energi. För att spara energi i fastigheter kan man lägga till extra isolering i fönster. En annan åtgärd är att använda artificiell intelligens i smarta system i husen. Dessa system kan styra energianvändningen så att mycket el kan sparas. Äldre, kulturmärkta hus har ofta belysning som drar mycket ström. Genom att byta ut belysningen till LED kan man minska energiförbrukningen betydligt. Åtgärder som dessa kan vara värda att ta med redan i planeringsprocessen av nya bostäder. Även fler politiska styrmedel behövs för att Sveriges alla byggnader ska bli energieffektiva.
I hushållet använder vi många olika hushållsapparater, som diskmaskiner och dammsugare. En möjlig framtida innovation är att våra hushållsmaskiner kan programmera om sig själva, så att de anpassar energiåtgången till den individuella användningen. Även belysningen kan anpassas till varje hushålls användning via smarta system.
Ett annat exempel på uppfinningar som sparar energi är täta vävar, som kan användas runt tåg. Denna sortens tätning gör att tåget inte förlorar och tar in lika mycket värme som utan tätning. Detta har också potential att ge en stor energibesparing, då allt mer gods kommer att flyttas över i tågtrafiken i framtiden för att Sverige ska kunna klara klimatmålen.