Så här minskar du energiförbrukningen hemma

Den svenska miljöpolitiken har medfört ökade priser på el och värme i hemmet. Syftet är bland annat att minska förbrukningen av el i övergången till ett klimatneutralt samhälle. För att spara pengar, men också för att leva klimatsmart, funderar därför många svenskar över hur man kan göra för att minska sin energiförbrukning i hemmet.

Faktum är att det finns ett flertal relativt enkla åtgärder att ta till för att minska sin förbrukning av energi i hemmet och leva en mer klimatsmart vardag. Det gör gott för plånboken, samtidigt som du också gör en tjänst för miljön. Nedan finner du några tips och trix att ta efter.

Utnyttja solenergin

Solceller blir hela tiden effektivare och billigare och är ett mycket bra alternativ för att leva klimatsmart. Ett första tips för att minska din elräkning och bidra till ett mer klimatneutralt samhälle är att installera paneler med solceller på husets tak. Det är förvisso en ganska stor investering att klä in större delen av taket i solpaneler, men med tiden kommer du att få tillbaka pengarna genom sänkta kostnader för el och värme. Att börja utnyttja solenergin är alltså en investering som kommer ge dig stor avkastning med tiden.

Täta huset ordentligt

Att täta fönster är ett annat mycket effektivt sätt att hålla nere energiförbrukningen. Fönster som är täta och välisolerade i kanterna kommer nämligen hålla kvar värmen i huset. Det är annars vanligt att en del värme försvinner ut via fönsterlisterna. Likaså bör du se över golvlister, dörrar och ventilationssystem för att kontrollera att inte värme sipprar ut. Om så fallet kan du enkelt men mycket effektivt åtgärda problemet genom att täta området. Särskilt om du bor i ett äldre trähus kan du spara en hel del värme genom enklare tätningar, men även du som bor i exempelvis en något äldre lägenhet bör se över om fönsterkanterna behöver tätas till.

Byt till energisnåla glödlampor

Att byta till energisnåla glödlampor har faktiskt större effekt än vad man tror. Till energisnåla glödlampor klassas exempelvis LED-lampor och lågenergilampor som. Genom att byta till sådan belysning i hela hemmet får du snabbt ner en del av energiförbrukningen. Vissa lågenergilampor kan faktiskt dra bara närmare hälften av vad en traditionell glödlampa gör.

Återvinn och panta

Ett annat tips, som förvisso inte har lika mycket att göra med att minska energiförbrukningen i hemmet specifikt, är att tänka på att återvinna och panta allt som går. Exempelvis PET-flaskor för läsk och batterier som du har liggandes hemma kan ofta med enkelhet pantas hos den lokala matbutiken. Genom att panta bidrar du till återanvändning av materialet och en mer hållbar produktionskedja. Vad gäller PET-flaskor tjänar du dessutom en slant samtidigt som du gör något gott för klimatet.