Miljöfördelar med att odla din egen mat

Världen visar allt fler tecken på klimatförändringar och global uppvärmning. För att hantera denna enorma utmaning måste varje person dra sitt strå till stacken för att leva lite mer miljövänligt och hållbart. Om alla samarbetar och tillämpar en mer “grön” livsstil är det fullt möjligt att bryta den negativa utvecklingen. Varje beslut vi tar gör en påverkan, allt från vad vi handlar till hur ofta vi tar bilen.

Många väljer till exempel att handla ekologisk mat och vissa har börjat odla sina grönsaker hemma. Denna trend är fantastisk då det inte bara minskar koldioxidutsläppen utan också främjar miljön i bredaste bemärkelsen. Frukt och grönsaker som du odlar är nämligen fria från artificiella tillsatser, bekämpningsmedel, konserveringsmedel och andra kemikalier som ofta finns i massproducerad mat. Bara av denna anledning är det värt att investera i trädgårdsredskap och några funktionella fritidsbyxor för att börja odla. Hos Itaboutdoor.se hittar du ett brett utbud av högkvalitativa fritidsbyxor som du kan använda för detta syfte. Här hittar du byxor som är anpassade för alla årstider, som till exempel en vattentålig höstbyxa eller en sommarbyxa för alla tillfällen. När du har all utrustning är du redo för att påbörja din nya miljövänliga livsstil!

Här presenteras några fördelar med att börja odla din egen mat, vilka är följande:

  • Gör omgivande luft och mark ren.
  • Minskar dina utsläpp.
  • Förbättrar ekologin och djurlivet i området.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa fantastiska fördelar.

3 fördelar med att odla

1. Gör omgivande luft och mark ren. Det du odlar kommer att rengöra luften och marken naturligt. Växter producerar nämligen syre genom vatten och koldioxid som de tar in från atmosfären. Med andra ord kommer dina växter du odlar återvinna koldioxiden som du släpper ut när du andas. Dessutom kan växterna få bort bakterier och kemikalier som flyger runt i luften.

2. Minskar dina utsläpp. Att odla din egen mat minskar effektivt ditt klimatavtryck och dina koldioxidutsläpp. Till att börja med gör det att du inte behöver åka lika ofta till mataffären för att handla. För det andra har maten som köps i en mataffär transporterats långa sträckor för att komma dit. På så vis sparar du mycket tid, energi och pengar genom att odla din egen mat. Du kan förslagsvis odla grundläggande frukter och grönsaker som kan odlas året runt.

3. Förbättrar ekologin och djurlivet i området. Du blir säkert inte förvånad av att höra att djurlivet dras till växter. Insekter och fåglar blir glada av att ha ett grönare utrymme och en större källa till mat. Förutom mat kommer dina växter också ge skydd till fåglar mot både rovdjur och oväder. I själva verket ger du fåglarna en plats att bo. Kom ihåg att fåglarna hjälper dig att hålla oönskade insekter borta och skyddar därmed din trädgårdsodling. Faktum är att fåglarna är en integrerad del av det ekologiska systemet och miljön på flera sätt, dels sprider de frön och dels är de själva en matkälla för andra djur. Inte minst skyddar de som sagt din trädgårdsodling mot insekter och ohyra.